Använd utomhusluften för att värma ditt hem

Värmepump

Det har blivit allt populärare att förse sitt hem med en värmepump, en anordning som både kan värma och kyla ditt hem, beroende på vad du vill. Värmepumpen fungerar på det viset att den överför värme från en kall till en varm plats, till exempel från utomhus till inomhus.

En uteluftvärmepump finns i två olika varianter, luft-vattenvärmepumpen och luft-luftvärmepumpen. Skillnaden på dessa är:

  • Luft-vattenvärmepumpen överför värmen till det vattenburna värmesystemet i huset, till exempel till vattenradiatorer, golvvärme eller varmvatten.
  • Luft-luftvärmepumpen kan också användas som kylanläggning vid reversering, då den skickar ut den varma/kalla luften i luften i huset.

Med en öppen planlösning kan en luft-luftvärmepump värma ett hus på cirka 100-150 m2. Båda pumparna kan fungera ner till utomhustemperaturer till cirka -20 till -25 minusgrader och är en investering som lönar sig både när det gäller din ekonomi och miljön. Ekonomiskt betalar sig snabbt själva investeringskostnaden i och med att värmepumpen har en lägre driftskostnad än många andra värmelösningar.

Samtidigt är den skonsam mot klimatet då den ger mycket mindre koldioxid-utsläpp än traditionella uppvärmningssystem som förlitar sig på fossilbränslen. Värmepumpen är en geotermisk förnybar energikälla som hör till samma kategori som bergvärme, markvärme eller vattenvärme.

Leverantörer

På marknaden finns i dag ett stort antal olika leverantörer av värmepumpar men som boende i Sverige rekommenderar vi tillverkare med lång erfarenhet av ett nordiskt klimat, främst Bosch.

Installatör i Kungsbacka

Om du är boende i regionen kring Stor-Göteborg och letar efter en installatör av ny värmepump är Rörtjänst Vallda i Kungsbacka ett bra alternativ. Rörtjänst Vallda har en lång erfarenhet av installation av just värmepumpar i Kungsbacka och arbetar med de varumärken vi nämnde ovan.

Utnyttja ROT-avdraget

Installation av en värmepump ger dig rätt till att använda dig av en skattereduktion för arbetskostnaden, det så kallade ROT-avdraget. Det ger dig rätt till 50 % avdrag på hela arbetskostnaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *