Energisnåla hus

Att bygga hus är en komplicerad process. Det är fantastiskt kul, men kan bli mindre kul om man göra massa fel längs vägen. Det finns många gropar att falla ner i, därför gäller det att se upp. Att läsa på innan och förbereda sig väl är mycket viktigt. Att planera är A och O. Speciellt om du ska bygga ett energisnålt hus.

För att göra det lite enklare för er under er byggnadsprocess ska jag här ge er lite tips angående tre saker; tomt, huset och planlösningen samt byggfirmor. Ta åt er dessa tips och se detta som en del av ert förberedande.

A_Diskonti_1400422_hemsida-861x430

Tomt

Det är givetvis inte alltid man kan välja och vraka mellan olika tomter, speciellt inte om man vet någorlunda i vilken stad eller ort man vill bo. Men fundera ändå över om tomterna ni kan välja på fungerar för er. Är ni en familj är tillgängligheten viktigare. Är det långt till kollektivtrafik? Behövs det en byggväg kostar schaktningen ganska mycket. Åt vilket väderstreck ligger tomten? Vart finns solen, när finns den där, hur länge finns den där och under vilka årstider tittar den fram? Välj inte heller en för stor tomt. Det kan verka lockande, men med en alldeles för stor tomt kommer mycket arbete. Tro inte heller att alla hus passar in på alla tomter. Det är ett klassiskt snedsteg som många gör. Har ni redan bestämt vilket hus ni vill ha bör ni kolla upp så att tomten fungerar bra ihop med huset. Väljer ni tomt först bör ni ha tomten i åtanke när ni väljer hus.

Huset och planlösningen

Plocka hem kataloger i mängder. Det första ni ska göra är inte att titta på utseendet på husen, utan titta istället på planlösningen. När ni kommit fram till ungefär vad ni gillar och är intresserade av så kan ni börja titta på utseendet. Även om det kan verka så på katalogerna så är husen och planlösningarna inte spikade i sten. Kombinationerna och valmöjligheterna är oändliga och ni kan i princip göra precis som ni vill, så länge byggloven tillåter det. Och så länge byggfirmorna kan bygga det så klart.

Byggfirmor

När ni väljer byggfirma gäller det att vara klok. Priser kan variera kraftigt mellan dem, så kolla noga upp så att ni inte betalar mer än ni behöver. På det sättet slipper ni en eventuell tråkig överraskning i efterhand. Jämför priser mellan de olika byggfirmorna ni väljer mellan. Och om ni är riktigt smarta så tar ni den ritning ni blivit nöjda med och går till ett annat byggföretag och ser om de kan pressa priset ännu mer. Bara för att de inte har ritningen och huset som exempel på deras hemsida betyder inte det att de inte kan bygga hus precis på det sättet åt er.

Men det är inte priset som är det viktigaste här. Ta reda på fakta om byggfirman innan ni skriver kontrakt. Läs på vad andra har att säga. Var de nöjda? Var det några komplikationer? Det finns många recensioner där ute, ta er tid och läsa i alla fall några av dem. Vad som är viktigt att tänka på här är dock att de som är nöjda oftast inte skriver om det, utan håller tyst. Man förväntar sig att bli nöjd, därför tar man sig inte tiden att skriva om det på internet. Är man däremot missnöjd skriver man gärna av sig för att varna andra.

Ett intressant företag är Anebygruppen där Ekeforshus, Anebyhus och Kungshus ingår.

Lycka till

Sist men inte minst vill jag önska dig och din eventuella familj lycka till med huset. Det är ett stort steg i livet att bygga hus, kanske något man bara får uppleva en gång. Att få ett eget och nytt boende som man själv tillsammans med sina närmsta bestämt både utseende och planlösning på är något speciellt. Se till så att det blir en glädjens tid, från första spadtaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *