Jönköpings strategiska läge som transportcentrum

Lastbil på väg i skymning

Jönköping är Sveriges nionde största stad och ligger i södra änden av sjön Vättern. Stadens geografiska läge gör Jönköping till ett mycket strategiskt centrum för lastbilstransporter i Sverige. För även om Sverige är ett mycket avlångt land och Jönköping hör till de södra delarna så ser ju den demografiska uppdelningen av landet ut som sådan att de allra flesta bor inom ett rimligt avstånd för lastbilstransporter till och från Jönköping.

Om vi bortser från de som bor i Jönköping och tittar på Sveriges tionde största städer utöver Jönköping så bor ca 2 900 000 miljoner invånare i dessa städer, det vill säga cirka 31 procent av de totalt 9 400 000 invånarna som bor i hela Sverige. Dessa nås alla inom cirka 4 timmars resväg från Jönköping.

Strax utanför Jönköping ligger det stora logistikcentrumet Torsvik, där flera stora svenska företag har lager och distributionscentraler. Från Torsvik till de 10 största städerna är avstånden som sagt relativt korta, som ni ser i den här tabellen:

Torsvik – Stockholm 334 km
Torsvik – Göteborg 155 km
Torsvik – Malmö 280 km
Torsvik – Uppsala 400 km
Torsvik – Västerås 318 km
Torsvik – Örebro 224 km
Torsvik – Linköping 138 km
Torsvik – Helsingborg 223 km
Torsvik – Norrköping 177 km
Torsvik – Lund 217 km

Därför är det inte konstigt att Jönköping har blivit en mycket viktig plats för transportindustrin i Sverige. Därför finns det också ett stort antal åkeri i Jönköping med omnejd om erbjuder effektiva logistiktjänster och svarar upp för de behov som ställs på en modern logistikverksamhet.

Uppgifterna om Sveriges befolkning är siffror som gäller från 2010. Avstånden mellan städerna är hämtade från Google Maps.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *