Vad är zink-järn?

447579_12802924Zink är ett grundämne som förekommer naturligt i vår jordskorpa. Vanlig jord innehåller ca 70 mg per kilo torr jord, den man utvinner kommer dock från malmer med högre halt. Zink är en tungmetall. Jordskorpan innehåller även järn, ca 6%. Halten ökar ju närmare jordens inre där den är betydligt högre.

Vi har stor användning av stål och det finns överallt runt omkring oss. Det är dock inte tillräckligt korrosionshärdigt för att klara någon längre tid i utsatt miljö. Det är här zink-järn kommer in i bilden.

Förzinkning

Förzinkning, också kallat galvanisering, är en process som används för att tillföra nödvändiga egenskaper till olika metaller genom olika ytbehandlingar. Metaller och stål finns överallt i våra hem och vår vardag. Nackdelar med många metaller är att de rostar och tappar tillslut sin funktion. Förzinkning är en ytbehandling som ger ett rostskyddande lager till metallen.

Zink är den vanligaste beläggningen för att skapa skydd och ger även en fin yta. En slitstark beläggning måste vara tjock och med zink är tjockleken begränsad. Zink-järn ger då bättre slittålighet.

Förzinkning med zink-järn fungerar på samma sätt som vanlig förzinkning, med skillnaden att det är en liten mängd järn blandat med zink. Effekten blir ett avsevärt förbättrat korrosionsvärde och passar därför bättre till tuffare applikationer. Det ger en skyddande beläggning som passar från medel till högkorrosiva miljöer. Exempelvis skruvförband, fästelement, beslag samt rör- och plåtkonstruktioner. Resultatet får ett halvblankt till blankt utseende och kan inte komma riktigt få samma glans som bara zink. Zink-järn brukar ses som stålets rostskydd.

Viktigt att tänka på

Det är lätt att missa att detaljerna har kvar färg, klister, tejp, pennmarkeringar m.m. Kolla därför noggrant över innan du lämnar in och se till att allt är borttaget. För att uppnå ett bra resultat är det viktigt att detaljerna är fria från sådana här märken. Vill du ha en blank finish bör du se till att det är välslipat. Är det rostigt kommer förzinkningen resultera i ett mattare utseende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *